TT FM
Image default
Energie

Hoe de salderingsregeling werkt

Als u op zonne-energie gaat, heeft u een manier nodig om de door uw panelen opgewekte energie op te slaan. De eenvoudigste methode is om aan te sluiten op het openbare stroomnet om energie op te slaan voor later gebruik. Maar om dat te doen, moet u akkoord gaan met de voorwaarden met het nutsbedrijf waarin wordt beschreven hoe u wordt gecrediteerd en gefactureerd voor stroom. Deze polissen worden netmeterovereenkomsten (of salderingsregeling voor energie) genoemd. Volgens een salderingsovereenkomst fungeert het net als energieopslag voor de eigenaar van een huis met zonnepanelen, waarbij de stroom die ze opwekken wordt opgeslagen, zodat ze deze later kunnen gebruiken. Het hulpprogramma houdt uw meter bij om uw netto energieverbruik te registreren (verbruikte energie minus energie die naar het net wordt gestuurd), zodat ze uw account kunnen factureren of crediteren op basis van het totale gebruik.

Van salderingsregelingen profiteren beide partijen. De huiseigenaar heeft een manier om zonne-energie op te slaan voor later gebruik, en het nutsbedrijf profiteert omdat de extra levering van elektriciteit de stroom vraagcurve verzacht en uitval voorkomt. Elk nutsbedrijf heeft andere algemene voorwaarden, dus het is belangrijk dat u contact met hen opneemt voordat u overgaat op zonnepanelen om erachter te komen hoe de salderingsregeling werkt. Laten we enkele van de meest voorkomende overeenkomsten bespreken, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Wat is een teruglevertarief?

De meeste salderingsregelingen gebruiken één meter om het netto energieverbruik (verbruikte energie minus energie opgewekt door zonne-energie) bij te houden en alles tegen een uniform tarief te factureren. Bij een teruglevertarief plaatst de nutsvoorziening twee meters: één voor de stroom die je verbruikt, één voor de stroom die je opwekt. Elke meter wordt gefactureerd tegen een ander tarief. Teruglevertarieven worden doorgaans door lokale overheden ingevoerd om mensen te stimuleren over te stappen op hernieuwbare energiebronnen; het hulpprogramma betaalt een premie om de acceptatie van zonne-energie aan te moedigen. U kunt bijvoorbeeld stroom kopen voor € 0,12/kWh, maar overtollige stroom verkopen aan het nutsbedrijf voor € 0,25/kWh.

Wat is netto aan- en verkoop?

Dit is in wezen het tegenovergestelde van de feed-in tariefstructuur. Het nutsbedrijf installeert nog steeds twee meters, maar ze rekenen elektriciteit aan tegen kleinhandelstarieven en kopen het bij u in tegen gereduceerde groothandelstarieven. Volgens deze factureringsstructuur os salderingsregeling betaalt het nutsbedrijf alleen hun “vermeden kosten” voor alles wat u aan het net levert, de kosten die ze zouden hebben betaald om die elektriciteit op te wekken. Dit is voor de consument niet zo’n goede deal als de gereguleerde feed-in tarieven, maar het is nog steeds redelijk omdat je betaling kunt krijgen voor overproductie.