TT FM
Image default
Woning en Tuin

Veilig wonen met goede aarding

Je huis is je veilige plek, hier kom je tot rust en geniet je van mooie momenten samen met je dierbaren. Des te belangrijker dat jouw huis goed geaard is. Als jouw woning niet goed geaard is kan dit namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. 

Bescherming bij blikseminslag

Wanneer de bliksem direct of indirect inslaat zijn de gevolgen niet te overzien met een slechte aarding. Door de blikseminslag komt er heel veel spanning vrij. Zonder goede aarding kan deze spanning nergens heen. Dit heeft als gevolg dat elektrische apparaten door kunnen branden en onder stroom komen te staan met gevolg dat er brand ontstaat. Wanneer je huis goed geaard is wordt dit voorkomen. De spanning die vrijkomt door de blikseminslag kan dan via de aardpen wegvloeien in de grond.

Elektrische apparaten beschermen

Iedereen heeft veel elektrische apparaten in huis staan. Wanneer een stroomdraad in het apparaat onverhoopt los komt kan u ge-elektrocuteert worden als er geen goede aarding aanwezig is. Bijna alle apparaten zijn voorzien van een aardedraad. Wanneer een stroomdraad los komt en het apparaat onder spanning komt te staan kan de stroom die op het apparaat komt te staan via de aardedraad naar de meterkast geleid worden. Vanuit de meterkast wordt de stroom de aarde ingevoerd. Een goede veiligheidsaarding voorkomt dus dat elektrische apparaten onder spanning komen te staan. Een aarding plaatsen vergt zorg en vakmanschap, deze moet dus altijd door een expert aangebracht worden.

Zorg voor een goede aarding door een aardpen te laten slaan

Een goede aarding voorkomt veel gevaarlijke situaties. Met een goede aarding wordt de stroom de grond in geleid. De meest voorkomende manier van aarding aanbrengen is door een aardpen in de grond te slaan. Een aardpen is een stalen massieve staaf met een koperen massieve geleider van 25 of 50mm2 die zorgt voor een verbinding tussen het lichtnet en de aarde. De aardpen zorgt ervoor dat de stroom de grond in geleid wordt. Meestal worden er meerdere aardpennen op elkaar aangebracht en de grond in gedreven om de vereiste diepte te bereiken waarop stroom het beste de aarde in geleid kan worden. Een goed aangesloten aardpen is verplicht in de meterkast en essentieel voor aardingsinstallaties.

Het slaan van een aardpen is een van de belangrijkste maatregelen die je moet nemen om jouw huis te beschermen tegen de gevolgen van kortsluiting in jouw elektrische apparaten of blikseminslag. 

Wat zijn de kosten voor het slaan van een aardpen?

Een aardpen kunt u niet eenvoudig zelf aanbrengen, laat daarom altijd een expert de aardpen slaan. Het slaan van een aardpen en alles wat erbij komt kijken neemt ongeveer een uur in beslag. Daarbij wordt er gekeken naar de grondsoort en de benodigde lengte van de aardpen om de juiste weerstand te bereiken. Een aardpen voor een huisinstallatie waarbij alle groepen beveiligd zijn achter aardlekschakelaars wordt ongeveer 6 meter de grond in gedreven.

De kosten voor het slaan van een aardpen lopen uiteen en zijn afhankelijk van een aantal factoren, hier enkele voorbeelden:

  • Het type woning. Betreft het een woonhuis met de meterkast op de begane grond een appartement waarbij de meterkast op een hoger gelegen verdieping is? 

  • De manier hoe de groepenkast is ingericht (type automaat of smeltpatronen, hoogst afgaande groep en of er aardlekschakelaars aanwezig zijn). 

  • Het aantal meters aardelektroden dat de grond ingedreven dienen te worden om de juiste vereiste weerstandswaarde te behalen. 

Het hebben van een goede veiligheidsaarding is dus erg belangrijk. Omdat het slaan van een aardpen erg complex is en er veel factoren zijn waar je rekening mee moet houden is het sterk aan te raden om dit door een bedrijf te laten doen die gespecialiseerd is in het aanbrengen van een veiligheidsaarding.

 

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan/kosten