TT FM
Image default
Aanbiedingen

Een schone en droge hond

Baden is voor de meeste huisdieren geen pretje, en als jouw huisdier nog niet goed is ingewerkt, kan een hondenföhn nog meer ellende veroorzaken, met zijn schrikbarende lawaai en onwelkome luchtstoten. Maar professionele dierentrimmers en huisdierenouders die hun hond thuis trimmen en baden, gebruiken vaak een hondenfohn om het trimproces te versnellen.

Met geduld, deskundig advies en het juiste gereedschap kan jouw hond vertrouwd raken met een hondenföhn, waardoor baden en borstelen gemakkelijker worden voor zowel mens als dier.

Hoe introduceer ik een hondendroger

Om het ongemak van jouw hond te verlichten, moet je hem geleidelijk ongevoelig maken voor de hondendroger.

Neem je tijd om je hond te laten wennen aan de hondendroger. Omdat honden zoveel beter horen dan wij – wat voor ons luid is, is voor hen bijna ondraaglijk. Zijn zij vaak genoeg bang voor het geluid van de waterblazer. Je kunt ook overwegen om wattenbolletjes in de oren te doen of oorbeschermers te gebruiken die speciaal voor honden zijn gemaakt. Zorg ervoor dat je de katoenen ballen niet in de gehoorgang duwt, en vergeet ze niet te verwijderen na de verzorging. 

Je kunt de hond ook tot rust brengen met een hondenknuffel met hartslag. Het voelen van een hartslag geeft je hond een rustgevend gevoel.

Verzorgen van het vacht met een hondenhaardroger

Zet de droger op een lage stand zonder warmte, naar beneden gericht. Houd jouw hond in een kleine ruimte, zoals een badkamer, en laat hem weglopen van de droger. Maak er geen probleem van als hij dat doet. Neem waardevolle traktaties mee en geef ze aan jouw hond, één voor één, terwijl de droger draait. Naarmate je hond zich meer op zijn gemak voelt, beweeg de hand met de traktaties erin elke keer dichter naar de droger. Zorg ervoor dat de lucht niet in de ogen of oren van jouw hond blaast.

Bedek de oren en ogen van de hond, evenals hun poten, wanneer je de hond kennis laat maken met de droger. Zet de hondendroger eerst op een koele stand, niet koud. Het laatste wat je wilt is een bange hond met koude lucht bombarderen. Als je hond bang is, probeer hem dan niet te troosten door te zeggen ‘het is oké’ of iets dergelijks, want dan vertel je je hond dat zijn reactie van angst ‘oké’ is, terwijl dat niet zo is. 

Als je hond eenmaal goed overweg kan met de lage stand van de hondendroger, herhaal je dezelfde stappen met de hogere standen. Voeg nooit zoveel warmte toe dat het schadelijk kan zijn voor jouw hond. Gebruik je hand om de vacht te bewegen tijdens het föhnen, zodat je zeker weet dat je de huid niet verbrandt.  Als het te heet aanvoelt op jouw hand, dan zal het zeker te heet zijn voor jouw hond.

Tips om je hond rustig en comfortabel te houden

Houd de eerste sessies van gevoeligheidstraining kort. Als jouw hond klein is, zet hem dan op je schoot en geef hem traktaties als je de droger dichterbij brengt. Voor grote rassen kun je het best een hondentrimtafel gebruiken. Op deze manier kun je beide handen gebruiken. Eén voor traktaties, en één om hem op zijn plaats te houden en te begeleiden.

Het trimmen en baden van honden altijd moet worden voorafgegaan door een complete en grondige kam- en borstelbeurt. Dit verwijdert klitten in de vacht die het baden en drogen van jouw hond alleen maar moeilijker maken. Regelmatig borstelen is ook belangrijk om de vacht en huid van je hond gezond en vrij van vlooien te houden. Verzorging is een integraal onderdeel van de gezondheid van jouw hond.

Hoe kies je de juiste waterblazer voor je hond? 

Je kunt beter een professionele  waterblazer voor de hond gerbuiken, omdat ze stiller zijn, een ruime keuze aan warmte-instellingen hebben en krachtiger zijn, waardoor de droogtijd korter wordt.

Professionele hondendrogers zijn krachtig genoeg om de droogtijd te versnellen, en ze hebben functies om de vacht en huid van jouw hond te beschermen tegen schade, zoals een warmte-vrij element. Hoewel haardrogers die ontworpen zijn voor mensen ook geschikt zijn voor kleine honden, zijn ze vaak luidruchtig, hebben ze minder warmte-instellingen en hebben ze motoren die niet ontworpen zijn voor de tijd die het duurt om een grote hond te drogen.


 

Gerelateerde artikelen

Tijd om je e-bike te laten controleren?

Wat doet je grootmoeder op internet?

Waarom een waterblazer voor uw hond gebruiken?