TT FM
Image default
Onderwijs

Stress door een studiekeuze

De centrale eindexamens staan weer bijna voor de deur. Dit is ieder jaar weer een spannend moment voor veel scholieren in Nederland. Wanneer de scholieren hopelijk de centrale examens gehaald hebben staat er voor veel scholieren weer een ander spannend moment voor de deur. Namelijk het beginnen van een nieuwe studie. Vaak gaat het starten van een nieuwe studie gepaard met het verhuizen naar een nieuwe stad en het leren kennen van veel verschillende nieuwe mensen. Echter, voordat dit kan beginnen moet je scholier wel een goede studiekeuze gemaakt hebben. Hier kan helaas voor sommige scholieren wel erg veel stress bij komen kijken. 

Waarom krijgen scholieren stress?  

Op het moment dat het gaat om het maken van een studiekeuze zullen en veel verschillende scholieren zijn die gevoelens van stress zullen ervaren. Het is interessant om te onderzoeken waarom deze gevoelens zo sterk kunnen optreden bij allerlei verschillende scholieren. DIt kan liggen aan het feit dat scholieren het maken van een studiekeuze als een grote stap zien in hun leven. Dit zou een logische verklaring kunnen zijn. Voor alle mensen is het maken van een stap in het leven natuurlijk altijd een spannende gebeurtenis. Zo’n nieuwe stap wil je graag zo goed mogelijk maken. 

Tips tegen stress 

Voor scholieren is het natuurlijk helemaal niet fijn als ze zoveel stress ervaren wanneer het gaat om het maken van een studiekeuze. Het is voor een scholier heel erg belangrijk om zichzelf goed voor te bereiden op het maken van een studiekeuze. Dit is de meest belangrijk en relevante tip die een scholier zou kunnen opvolgen wanneer het gaat om het maken van een studiekeuze. Voor scholieren die moeite hebben met het maken van een goede studiekeuze is het ook een goede tip om op zoek te gaan naar goed studiekeuze advies. Dit kan via school of via een professioneel adviesbureau. 

Oriënteren op de studiekeuze 

Voor een scholier is het dus erg belangrijk om zichzelf goed te oriënteren op het maken van een studiekeuze. Hiervoor kan een scholier op zoek gaan naar iemand die de scholier van goed studiekeuze advies kan voorzien. Dit kan een decaan, een mentor of een professioneel geschoolde studiekeuzeadviseur zijn. Daarnaast is het voor scholieren ook belangrijk om zichzelf goed te verdiepen in allerlei verschillende studies de er mogelijk gekozen kunnen worden. Veel hogescholen en universiteiten hebben op hun website veel informatie staan over de verschillende opleidingen die op de hogeschool of universiteit worden aangeboden. Voor een scholier is het een goede tip om deze informatie goed door te nemen. 

 

https://septemberadvies.nl/