TT FM
Image default
Aanbiedingen

Vintage spiegel kopen in 2022

DE GESCHIEDENIS VAN VINTAGE SPIEGELS

Antieke spiegels – of vintage spiegels zoals ze oorspronkelijk werden genoemd – zijn ongelooflijk divers in termen van stijl en grootte, en dat is misschien de reden waarom ze vandaag zo populair blijven.

Spiegels zijn geen moderne uitvinding en worden in de een of andere vorm al duizenden jaren gebruikt. Egyptenaren polijsten brons voor gebruik als spiegel in 2900 voor Christus, terwijl Chinese spiegels teruggaan tot 2000 voor Christus.

In plaats van de lange en gevarieerde geschiedenis van spiegels te doorlopen, volgt hier een korte blik op modernere spiegel brocante die met verzilverd glas zijn gemaakt.

WANNEER WERDEN VINTAGE SPIEGELS VOOR HET EERST GEMAAKT?

De vintage spiegel met een zilveren achterkant werd voor het eerst gemaakt in Venetië rond de 16e eeuw. Zij werden oorspronkelijk geproduceerd in Murano en zouden pas in de 17e eeuw in Engeland worden vervaardigd. Venitiaanse spiegels werden als ongelooflijk modieus beschouwd, vooral in Frankrijk. Het waren niet alleen de eerste spiegels met een metalen achterkant, maar veel Venetiaanse spiegels waren ook zeer decoratief, waardoor ze populair waren bij vorsten en edelen. 
De Engelse productie van spiegels begon in 1625 met het cilinderproces in de Londense kas van Sir Robert Mansell. Bij deze methode werden cilinders van glas geblazen die vervolgens werden opengespleten en platgelegd. De hertog van Buckingham begon vervolgens brocante spiegel te maken in zijn beroemde glasfabriek in Vauxhall.

De cilindermethode had echter beperkingen, vooral omdat alleen kleine platen konden worden gemaakt, waardoor er meerdere stukken glas nodig waren om één spiegel te maken.

Na verloop van tijd werden grotere platen vervaardigd, die van hogere kwaliteit waren, zodat tegen het einde van de 18e eeuw grotere en meer decoratieve vintage spiegel konden worden geproduceerd. Toen begon men vrijstaande spiegels te maken die aan meubels konden worden bevestigd.

SPIEGELLIJSTEN EN MODE

Mettertijd veranderden ook de lijsten die voor spiegel brocante werd gebruikt. In de Victoriaanse periode kwamen er meer decoratieve gepolijste lijsten. De lijsten kwamen in verschillende stijlen voor, met gebeeldhouwde, geschilderde en vergulde opties.
De lijsten voor spiegels werden ook ontworpen om te passen bij de architectuur van gebouwen, met name huizen. Ornamentspiegels werden gemaakt om de ruimte tussen de schoorsteenmantel en het plafond op te vullen, terwijl stijlen als spiegel brocante werden gemaakt om er goed uit te zien en een ander doel te dienen. Dit type spiegel had kaarsarmen waarmee het kaarslicht in een kamer kon worden gereflecteerd.
Evenzo werd de bolle spiegel gemaakt voor eetzalen om butlers in staat te stellen het verloop van een maaltijd te volgen zonder zich door de kamer te hoeven verplaatsen. Dit zorgde ervoor dat de bediening op tijd was en de mensen niet stoorde.

Veel grotere vintage spiegels, zoals chevalspiegels of vrijstaande spiegels, werden populair in de jaren 1800. Hoewel de grote spiegels nog steeds vrij duur waren, waren ze een populaire keuze voor kleedkamers, evenals kleinere vrijstaande varianten die op meubels, zoals kaptafels, konden worden geplaatst.

RECYCLING VAN VINTAGE SPIEGELS

In de 18e eeuw was er een grote belasting op de invoer van glas in het Verenigd Koninkrijk. Dit, en het feit dat grote spiegels in die tijd niet uit losse stukken glas konden worden vervaardigd, betekende dat Engelse fabrieken in plaats daarvan vintage spiegel gingen recyclen.
Recycling betekende dat de fabrieken de importkosten en de belasting konden vermijden en toch oudere materialen konden gebruiken. Grotere spiegels werden vervolgens geproduceerd door frames te maken die meerdere stukken gerecycled glas bevatten. Het resultaat was de illusie van een enkele spiegel.
Op deze manier werden spiegels gerecycleerd totdat aan het einde van de 18e eeuw grotere spiegels konden worden geproduceerd, waarna enkele stukken glas en lichtere spiegels konden worden vervaardigd.

ZORG VOOR VINTAGE SPIEGEL EN SPIEGEL BROCANTE

Of u nu een grote of kleine vintage spiegel hebt, als u hem goed verzorgt, blijft hij er jarenlang op zijn best uitzien. 
Een veel voorkomend probleem bij spiegel brocante is dat de zilveren achterkant na verloop van tijd verslechtert. Hierdoor kan de spiegel er mistig uitzien of kunnen er vlekken ontstaan. Het kan verleidelijk zijn om de achterkant te laten vervangen, maar dit kunt u beter niet doen voordat u de spiegel heeft laten beoordelen. Het opnieuw verzilveren van de achterkant van een vintage spiegel kan de waarde ervan beïnvloeden en sommige verzamelaars willen alleen spiegels met het originele zilver.
De staat van de lijst kan ook van invloed zijn op de waarde van uw spiegel brocante, dus het is van vitaal belang dat u hem zeer zorgvuldig schoonmaakt en geen schurende chemicaliën gebruikt die de afwerking kunnen aantasten of het natuurlijke patina kunnen verwijderen.

vintage spiegel