TT FM
Image default
Gezondheid

Slaap je slecht? Dit kan komen door stress!

Stress en angst zijn twee van de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen. Wanneer we gestresst of angstig zijn, kan ons lichaam in een “vecht of vlucht” modus komen, waardoor we moeilijk in slaap kunnen vallen of regelmatig wakker worden gedurende de nacht. Dit kan leiden tot een neerwaartse spiraal van slapeloosheid, stress en angst, die elkaar versterken en moeilijk te behandelen kunnen zijn.

Je goed inlezen over het niet kunnen slapen kan aan te raden zijn, lees dan dit artikel.

Waar komen slaapproblemen vandaan?

Een van de belangrijkste redenen waarom stress en angst slaapproblemen veroorzaken is dat ze de productie van het stresshormoon cortisol stimuleren. Cortisol kan de hersenen en het lichaam activeren, waardoor we moeilijk tot rust kunnen komen en in slaap vallen.

reBovendien kan angst leiden tot een overmatige bezorgdheid over de toekomst, waardoor we moeilijk kunnen ontspannen en ons hoofd niet leeg kunnen maken.

Hoe kun je dealen met slaapproblemen?

Er zijn echter verschillende manieren om te dealen met slaapproblemen die veroorzaakt worden door stress en angst. Een van de meest effectieve manieren is het aanleren van ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie. Dit kan helpen om het lichaam en de geest te kalmeren en de productie van cortisol te verminderen.

Ook kan het nuttig zijn om een dagelijkse routine te volgen, zoals regelmatig sporten, ontspanningsoefeningen doen voor het slapen gaan, en een vast slaapschema handhaven.

Niet kunnen slapen door stress? Vraag hulp van een coach.

Wanneer de slaapproblemen niet verdwijnen met bovengenoemde methodes, overweeg dan een bezoek aan een arts of therapeut. Een therapeut kan helpen om de oorzaak van de slaapproblemen te achterhalen en effectievere coping-strategieën aan te leren.

Sommige mensen kunnen baat hebben bij het gebruik van slaapmedicatie, maar dit moet wel worden besproken met een arts. In elk geval, het is belangrijk om te onthouden dat slaapproblemen een symptoom kunnen zijn van een diepere onderliggende problemen en met behulp van een professionele hulp kan je hiermee omgaan.