TT FM
Image default
Bedrijven

Hoe valt periodiek ademen op te lossen?

Periodiek ademen betekent eigenlijk dat je ademhalingsritme is verstoord en dat de tijd tussen iedere ademhaling dus niet hetzelfde is. Dit komt vaak voor in het geval van slaapapneu of Cheyne-Stokes-ademhaling. Het kan zijn dat de persoon er zelf tijdens het slapen niet zo een last van heeft, maar het kan zeker angstaanjagend zijn voor de partner die er naast ligt.

Ademtherapie voor periodiek ademen

Veel mensen die last hebben van periodiek ademen hebben veel baat bij het volgen van ademtherapie. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een machine met extra zuurstof er in, zodat degene met periodieke ademhaling geen last krijgt van zuurstoftekort. Een tekort aan zuurstof kan namelijk extreem gevaarlijk zijn. Het is dus extreem belangrijk dat er snel wordt vastgesteld of iemand last heeft van periodiek ademhalen zodat hier snel op kan worden ingespeeld. Het zou zonde zijn als iemand blijvende gezondheidsklachten zou oplopen terwijl dit makkelijk voorkomen had kunnen worden door een zuurstof apparaat.

Goede omgeving tijdens het slapen

Naast het apparaat is het ook belangrijk dat de omgeving waarin wordt geslapen in orde is. Denk dus aan een comfortabel bed, waarbij je geen rugklachten ontwikkeld. Daarnaast is de luchtvochtigheid van de ruimte ook van groot belang. Als laatste is een goed ritme belangrijk voor de kwaliteit van je slaap. Als je iedere dag op een ander tijdstip naar bed gaat kan je lichaam niet goed wennen aan een bepaald vast slaapritme. Probeer dus iedere dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan.

https://buteyko-limburg.nl/ademhalingstechnieken/