TT FM
Image default
Bedrijven

Veilig werken met gevaarlijke stoffen in een notendop

Er is een enorm aantal chemische stoffen die gevaarlijk zijn voor de mens, maar toch komen we er bij verschillende beroepen dagelijks mee in aanraking. Daarom is het belangrijk om te kijken naar hoe het mogelijk is om zo veilig mogelijk met deze stoffen te werken.

Weet met welke stoffen je werkt

Van de meeste stoffen waar je mee kunt werken, zijn de samenstelling en de risico’s bekend. Dit vind je door middel van de ufi code die op het etiket zit. Door deze code op te zoeken, kn je zien wat er in de stof zit en waar je mee moet uitkijken. Zo kunnen er stoffen zijn die erg licht ontvlambaar zijn, waardoor je moet uitkijken met hitte of vuur.

Verder heb je stoffen die corrosief zijn. Hierbij moet je contact met de huid en luchtwegen vermijden, zodat je niet te maken krijgt met irritatie en ernstigere verwondingen. Toch heeft niet elke stof een ufi code. Zo zijn houtzaagsel en ruwe olie ook potentieel gevaarlijk, maar toch hebben ze geen etiket. Daarom is het verstandig om je goed in te lezen over alle onderdelen van je werk.

Zorg voor goede werkinstructies

Het belangrijkste wat je kunt doen als je toch met deze stoffen moet werken, is om je goed te houden aan werkinstructies. Het is dus voor een werkgever nodig om deze werkinstructies zo goed als mogelijk op te stellen met betrekking tot veiligheid. Hierbij kun je denken aan de juiste apparatuur zoals afzuiging of ventilatie, en persoonlijke bescherming om lichamelijk contact te vermijden.

Wat is de UFI?